Table of contents:

The winners have been determined: The Golden House
The winners have been determined: The Golden House

Video: The winners have been determined: The Golden House

Отличия серверных жестких дисков от десктопных
Video: KUALIFIKASI THE GOLDEN HOUSE OFFLINE CHAMPIONSHIP SEASON I 2023, January
Anonim

Future old building: In the 34th competition DAS HAUS and the state building societies were looking for buildings that would be exemplary

have been modernized and enlarged, combining the new with the power of the old. Ten of 61 entries were awarded prizes. Here you can see the two main prizes.

Grand Prize 1

Michael Ragaller and his wife Astrid are happy that the semi-detached house from the 20th century could be brought into the new era perfectly and cheaply. Here you will get to know the ingenious conversion concept.

On the way to visit the Ragallers came a family of four. "So the house can't be that bad, " thought Michael.

Existence Behind the overgrown front garden, a two-story facade appeared. Spacious hallway, separate apartment on the left, the stairs next to it rise in the middle of the house. The other half of the floor is on the slope: basement and heating. The main floor above was subdivided into a street. On the south side, however, comfort spread: a living room with 37 sqm, almost fully glazed to the garden. It bends to the north on the gable wall, creating a dining area with 13 sqm. Lots of space, but little height. At the dining area, the stairs continue up to the 25-degree gable roof. If roofs slope less than 30 degrees and do not have a vertical wall section (drift), you have to think carefully about the expansion. However, it was clear that the client had invested a relatively large amount in his house in 1963. Michael Ragaller wanted to buy the property.

Location The small town of Waldenbuch is located south of Stuttgart, on the edge of the Schönbuch Nature Park. From the house to the "Schleicher.Ragaller Architects" office in the city of Stuttgart, it is twenty-five kilometers to travel in half an hour without traffic jams.

Image
Image

Photo: Zooey Braun

Concept Michael Ragaller gave the house more height, width and light, as well as modern comfort and elegance through a few small and three larger measures. Height: The architect removed a good 13 square meters of the ceiling above the living room, which now extends below the ridge (large photo). A roof window above the opening directs sunlight deep into the floor and onto the new gallery with a workplace.

Wide wardrobe and toilet disappeared, the kitchen grew by 5 square meters. The clearing out of the small-scale structure brought two additional advantages: living, eating and cooking now flow freely around the central staircase block. On the other hand, bedrooms and guest rooms with an enlarged bathroom clearly stand out as a wing. Helle: There is a large dormer in the flat roof above each children's room - a lot of head height. The house still looks well proportioned. Great job - and maximum living pleasure.

Image
Image

Photo: Andreas Schiebel

The plan

Open spaces The demolition (marked in red) of the toilet and cloakroom makes the staircase the center point around which living circles. Views cross the floor: this way you create more space than is actually there. Ceiling openings (blue) give more height. So you register the size and width of the building inside. The bedroom, guest room and bathroom lie on the gable wall as resting strips. An extension was built on this (marked in green), which enlarges the bathroom below and serves as a balcony above. Michael Ragaller invested where necessary, revised only where possible.

Facts & costs

Plot size: 850 sqm

Living space: 190 sqm plus 125 sqm usable area

separate apartment on the ground floor

Pure conversion costs: only 160, 000 euros.

Image
Image

Photo: Werner Pofalla

Grand Prize 2

In order to recognize the hidden qualities of older houses, it takes the experienced eye of the specialist and the courage of the building owners to allow the necessary changes.

Everything was right with this bungalow: the alignment of the property, the floor plan and the structure convinced the building owners and their architects alike. After the children moved out, Angelika Pofalla-Rühmann and Werner Pofalla wanted to reduce their space. It takes almost two years to find the right house, reports Klever architect André Lemmens. Whenever the couple discovered a house or property in and around Xanten, they looked at the object together. In addition to the professional analysis of the planner, the feeling of the builders for the new environment plays an equally important role.

Transformation The first ideas came up on the way back to the office. It was immediately clear: the useless hipped roof had to go, it was replaced by a flat roof. The roof end, also called parapet, was clad with light gray pre-pigmented silver fir. With the traditional technique of slurrying, which had been forgotten, the brick structure can still be seen, but the facade looks very different. The couple were immediately enthusiastic about it - until today.

Image
Image

Photo: Renée Kersting

Interior The floor plan provided a good starting point. Only a few interventions were necessary to bring the ground floor into our time. Only three walls were removed and four windows enlarged. The built-in furniture and oak parquet let the rooms appear bright and spacious. The highlight, however, are the new terraces. In the east and west, these complement the structure into a compact rectangle. Have breakfast in the sunshine and enjoy the setting sun in the alcove in the evening - fantastic!

In addition, the rotating slats and the terrace roofs buffer the sun: the steep sun is held back in summer, but the flat rays in winter shine deep into the rooms and warm them up. Building physics and aesthetics create comfortable added value.

Buildings from the 1970s, which initially appear less attractive, can become living dreams through intelligent planning and remodeling. This is proven by the architect and builders with this bungalow.

Image
Image

Photo: Andreas Schiebel

The modification

Simplify and reduce This is easier said than done. To do this, you need to understand floor plans in order to tear down walls at the right places (marked in red) and to move in new walls (marked in green). This creates other rooms and a higher living quality.

• The terraces (light green) are added. The L-shape changes to a square. This creates special comfort zones between inside and outside.

Facts & costs

Plot size: 855 sqm

Living area: 107 sqm

Terraces: East 17 sqm, West 40 sqm

Conversion costs: 1667 E / qm

Popular by topic